Zápis Tesla auta na Slovensku – kompletný sprievodca

Auto už máte objednané a netrpezlivo čakáte na vyzdvihnutie? Alebo ešte len zvažujete kúpu Tesly a premýšlate ako sa vôbec také auto dá kúpiť, keď na Slovensku nie je žiadna „kamenná predajňa“, a vy naviac potrebujete potom auto zapísať?

 

Pre všetkých, ktorý si nechcú čítať zložité vyhlášky, postupy, prechádzať stránky úradov atd. som pripravil návod na to, ako zapísať Teslu do evidencie vozidiel bod po bode, úkon po úkone. Sám som si týmto procesom prešiel, ale to, že som bol na to pripravený, mi pomohlo zvládnuť to nakoniec veľmi efektívne a relatívne bez bolestí.

 

Návod, ktorý je nižšie uvedený platil v septembri 2020, je možné, že niektoré veci sa dajú už zariadiť na diaľku, alebo iným spôsobom. Ja som ale išiel úplne klasickým spôsobom – obehaním jednotlivých úradov.

 

Ako prvé musím uviesť, že auto som objednával z českého Tesla storu – prevzal som si ho v Prahe (viac o tomto zážitku píšem na tomto linku). Reálne to pre mňa teda znamenalo:

  • Faktúru som mal v českých korunách a v češtine – nemusel som ju prekladať pre slovenské úrady. Ak máte auto z Rakúska, Nemecka, Polska alebo iných krajín, tak si musíte dať faktúru úradne preložiť do slovenčiny. Cena úradného prekladu sa pohybuje okolo 20 EUR.
  • Dostal som k autu vývozné značky, takže som na ňom mohol prísť hneď na Slovensko a riešiť zápis vozidla
  • CoC (rodný list) auta dostane každý v angličtine a dajte si pozor, aby ste mali naozaj originál. Tento rodný list sa neprekladá – slovenské úrady ho akceptujú v originálnej podobe, teda v angličtine.
 

No a čo sa deje potom, keď máte auto, faktúru, CoC a prevozné značky? To si poďme povedať v nasledujúcich odstavcoch.

  1. Ako prvé, ešte predtým ako ste dostali auto, alebo najneskôr pred návštevou okresného úradu musíte zaplatiť potvrdenie o prevzatí zodpovednosti za nakladanie s odpadom pochádzajúcim z vozidla, ktoré je jednotlivo dovezeným vozidlom – všetko zariadite na tejto stránke: https://idovoz.sk. Zadáte VIN číslo svojho auta, zaplatíte kartou a potvrdenie o zaplatení si uložíte. Ideálne si ho vytlačte, budete ho potrebovať na okresnom úrade
  2. Objednajte sa na kontrolu originality – každé dovezené vozidlo na Slovensko musí túto kontrolu podstúpiť. Stojí to okolo 80 až 100 EUR. Na kontrolu originality si doneste CoC a faktúru. Dostanete potom potvrdenie o absolvovaní tejto prehliadky – doporučujem si spraviť 2 kópie a nechať si ich overiť notárom. Kontrola originality trvá cca hodinu, potrebujete sa tam ale musieť objednať často dopredu a navyše im povedať, že máte Teslu (stále sú niektoré firmy z toho trochu vyľakané – je preto dobré vedieť, kde máte vyryté VIN na karosérii – u Tesla Model 3 je to v bočnom stĺpiku na strane spolujazdca). Dajte si pozor aj aký výkon motora vám tam napíšu. Ja som si to zistil dopredu a pre model SR+ to bolo 44kW.
  3. Keď už budete u notára, overte si tam aj 2 kópie faktúry. Originál nikdy nikomu nenechávajte, tá je len pre vás a uschovajte si ju. Overená kópia bude všetkým úradom stačiť.
  4. Teraz môžete ísť na okresný úrad, kde musíte podať žiadosť o vystavenie velkého technického preukazu. Toto je najviac časovo náročná vec. Ak si zaplatíte kolok za 100 EUR, velký techničák vám pripravia do mesiaca. Ak zaplatíte za kolok 300 EUR, techničák dostanete určite do 5 dní. Voľba je na vás. Žiadosť vyzerá takto: https://www.minv.sk/?vzory-ziadosti-cestna-doprava&subor=308109
  5. Vyplňte si všetko v žiadosti dopredu, nechajte si nevyplnené polia, kde si nie ste úplne istý
  6. Na okresný úrad si prineste originál CoC (ten im tam nechávate – nezabudnite si ho ale potom s technickým preukazom od nich zobrať – mne na CoC dali pečiatku a potom mi ten originál vrátili), overenú kópiu o kontrole originality, overenú kópiu faktúry za auto, potvrdenie o zaplatení na stránke idovoz.sk
  7. Ak ste fyzická osoba, musíte ísť zaplatiť DPH za dovezené vozidlo zo zahraničia vo výške 20%. Takže vás čaká návšteva daňového úradu vo vašom okrese – ako vyplniť daňové priznanie nájdete tu: https://bit.ly/39fbuuX. Zároveň musíte požiadať o potvrdenie o zaplatení dane. Toto potvrdenie vám nedajú na počkanie, ale trvá to cca 3-5 dní – podľa toho ako rýchlo peniaze na daň pošlete. Budete ho potrebovať na polícii pri vydávaní ŠPZ.
  8. Medzičasom čo čakáte na sms od okresného úradu ohľadom pripraveného veľkého TP si vyzdvihnite potvrdenie o zaplatení dane.
  9. Zároveň ak ešte nemáte, by ste mali vyriešiť aj havarijné a povinné zákonné poistenie – viac o poistení Tesla model 3 napíšem v ďalšom článku. Zelenú kartu ale budete potrebovať neskôr na polícii, keď budete žiadať o vydanie ŠPZ. Toto poistenie je ale častokrát dobré mať už pri preberaní auta. Napríklad do mňa hneď v prvý deň nacúvalo auto na parkovisku a keby som nemal zelenú kartu, ťažko by sa mi to riešilo, aj keď to bola vina majiteľa auta, čo do mňa nacúvalo.
  10. Akonáhle máte velký technický preukaz v rukách, máte zčasti vyhrané, boj sa blíži ku koncu. Teraz musíte ísť na políciu požiadať o evidenčné značky. So sebou si vezmite overenú kópiu faktúry, veľký technický preukaz, potvrdenie o zaplatení dane a 33 + 33 EUR (za elektromobil sa platí registračný poplatok na polícii 33 EUR, neplatí sa to podľa výkonu motora ako je to u spalovacích áut), ktoré zaplatíte za kolok pre registráciu auta a nové ŠPZ. Na počkanie vám dajú evidenčné značky, ak chcete zelené, zadajú ich do výroby a vy budete musieť ísť na políciu ešte o dva dni, aby ste si zelené značky vyzdvihli.
  11. Malý technický preukaz vám pošlú do mesiaca na adresu trvalého pobytu. Zatiaľ môžete jazdiť s veľkým TP.
 

Ako si môžete teda prečítať, zápis auta od predania vozidla až po moment keď máte evidenčné značky trvá od 5 do 30 dní. Záleží podľa toho, koľko chcete investovať do okresného úradu.

Náklady na zápis Tesly na Slovensku sú preto približne nasledovné:

  • 24 EUR za idovoz – recyklačný poplatok
  • 85 EUR za kontrolu originality
  • minimálne 100 EUR za vydanie velkého technického preukazu
  • 3 EUR za kolok pre potvrdenie o zaplatení dane
  • 66 EUR za registráciu vozidla do databáze + vydanie ŠPZ
  • cca 10 EUR za overené kópie od notára
 

Dohromady preto zaplatíte za zápis Tesla Model 3 na Slovensku cca 288 EUR a keď to chcete mať rýchlo za sebou, tak si pripravte aspoň 488 EUR.

Ak vám informácie aspoň trochu pomohli a ocenili by ste v budúcnosti aj ďalšie články, môžete ma podporiť napríklad pri vašej prípadnej objednávke auta použitím môjho referal kódu – http://ts.la/matej22896. Vy dostanete 1.500 Km nabíjania zdarma na superchargeroch a ja tiež. Budem vám nekonečne zaviazaný 🙂

2 thoughts on “Zápis Tesla auta na Slovensku – kompletný sprievodca

Add yours

  1. Zdravim.
    Celkom zaujimave informacie.Nakolko idem práve objednávať Teslu tak bi som rád za tvoju námahu použil tvoj Referal kód,ale žiaľ som ho tu nikde nenašiel. Viesť tam doplniť ešte?

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑