Ako som kupoval Tesla Model 3

Ak bývate na Slovensku a Teslu ešte veľmi nepoznáte, tak si určite kladiete otázku, ako sa vôbec dá auto tejto značky na Slovensku kúpiť. Oficiálny fyzický „kamenný“ obchod s Teslami tu zatiaľ neexistuje (stav k decembru 2020) a preto aj možnosť testovacej jazdy cez nejaké oficiálne Tesla zastúpenie na Slovensku nie je možné. Testovacie jazdy sa dajú ale dohodnúť cez Tesla store vo Viedni alebo v Prahe. Stačí si to vyklikať na ich oficiálnej stránke.

Pri samotnom nákupe máte hneď niekoľko možností. Môžete si auto kúpiť cez oficiálnu rakúsku stránku, českú, nemeckú a pravdepodobne to pôjde aj cez poľskú. Ide to dokonca aj cez slovenskú stránku, doprava ale na Slovensko vás potom ešte vyjde na ďalších cca 1.500 EUR, pretože Tesla to zatiaľ pre Slovensko nemá oficiálne zariadené. Navyše riskujete, že cez externú spoločnosť Tradisa vám príde auto mierne poškodené (naozaj sa to deje a je to potom veľmi zložité s Teslou riešiť, pretože za auto nesie pri transporte zodpovednosť Tradisa – a komu sa chce riešiť nejaké reklamácie ešte so spoločnosťou, ktorá sa tomu potom všemožne snaží vyhnúť?).

Ja som potreboval kúpiť Model 3 bez DPH a v apríli 2020 táto možnosť prakticky u žiadneho Tesla storu neexistovala (chcel som auto zapísať na Slovensku a zaplatiť daň len na SK a zároveň som nemal ďalšie finančné prostriedky na zaplatenie DPH aj v Česku a potom sa zdĺhavo dohadovať s Českom na vrátení DPH). Preto som sa napokon rozhodol objednať auto cez Advantage Cars, ktoré sídli v Prahe hneď vedľa Tesly a sú preto spolu v kontakte a vedia operatívne veci vyriešiť, keď potrebujete.

Objednávku samotného auta sprocesovalo Advantage Cars v oficiálnom českom Tesla konfigurátore pod ich vlastným Tesla účtom. To znamená, že aj referral kód využili nejaký ich – tým pádom som síce dostal 1.500 voľných Km, ale nikomu ďalšiemu známemu som tie svoje nevedel dať, ak by som objednal cez jeho referral kód. Tým, že sme auto objednali v apríli 2020 pred skokovým zdražením všetkých modelov kvôli kurzu USD/CZ ma môj Model 3 Standard range plus vyšiel na približne 1.012.000 Kč bez DPH. Advantage Cars si k tejto cene na finálnej faktúre ešte pripočítalo 1000 EUR ako províziu (na tom sme sa dohodli ešte pred objednávkou auta) a preto sa suma za tento model pre mňa vyšplhala dohromady na 1.038.000 Kč bez DPH. Hneď na ďalší deň po zdražení, by som za rovnaký model dal približne 1.100.000 Kč bez DPH – uuuf, ešte že som to stihol objednať.

Celý čas som komunikoval s Jakubom Kernom z Advantage Cars a až na pár detailov som bol celkom spokojný s jeho prístupom. Vždy sa snažil vyjsť v ústrety a niekedy síce zabudol zistiť odpoveď na nejakú z mojich mnohých otázok, ale nakoniec to vždy doplnil.

Po objednávke som niekoľko mesiacov čakal na dodanie. Mohol som mať auto už koncom mája, ale to som sa s Advantage Cars dohodol, že je ešte moc skoro – v tej dobe som nemal vyriešené financovanie. Potom mi znova Jakub Kern zavolal na konci júla a to už som mohol s nadšením povedať, že mám všetko zariadené a auto môžem zaplatiť. Auto malo byť dodané 21. augusta, nakoniec sa to ale posunulo na 1. septembra. Tak nejak som počítal s tým, že tie termíny Tesla vždy posúva, takže som z toho ani nebol veľmi rozladený. Dlho som ešte riešil adresu dodania auta. Advantage Cars chceli auto ešte za ďalších 5.000 Kč prepraviť na Slovensko – aby mali istotu, že si auto bez zaplatenia DPH neodveziem na Ukrajinu a oni by potom mali problém, že auto predali v Česku bez DPH. Nakoniec sa mi to podarilo vybaviť tak, že som auto dostal v Prahe a hneď som s ním šiel na Slovensko, kde som ho zapísal. Scany dokumentov, ktoré to dokladali som poslal následne do Advantage Cars.

Čo sa týka platby za auto, v apríli som zaplatil Advantage Cars 2.500 Kč za objednanie auta (dostal som zálohovú faktúru) a potom v polovici augusta som doplatil zvyšnú sumu do ceny auta (opäť som dostal zálohovú faktúru). Po zaplatení zvyšnej sumy za auto som obdržal už aj VIN kód auta a scan CoC, takže som mohol začať riešiť poistenie. Nakoniec som auto poistil u Allianz – povinné aj havarijné poistenie + GAP. Dohromady po všetkých možných zľavách som sa ale nedostal pod 1.700 EUR za rok. Snáď sa to na budúce podarí zjednať na nižšiu sumu.

V deň predania auta som prišiel do Prahy na ich Tesla pobočku na adrese Freyova 10 a so zástupcom Tesly som prešiel celé auto. To prebiehalo celkom narýchlo, ale nedal som sa a snažil som sa to celé spomaliť, aby som mal dostatok času na prezretie auta a odfotenie si každého detailu auta. Všetko bolo na môj laický pohľad v poriadku – mal som vytlačený aj takýto checklist (http://e.pc.cd/KehotalK) – ale že by som tam dokázal na mieste všetko skontrolovať, no to sa úplne nepodarilo.

Napadlo ma ešte spýtať sa na nabíjací Mennekes kábel, ktorý k autu mal byť a nevidel som ho. Najprv hovorili, že teraz už žiadny na sklade nemajú a môžu mi ho poslať za pár týždňov (wtf?), ale po mojom naliehaní našťastie jeden kábel našli. Konečne som mohol odísť s novým autom do sveta, kde nemáte istotu ani so zaparkovaným autom, že do neho nikto nenarazí a nepoškodí ho (ale o tom zase niekedy inokedy).

Na záver sa s vami podelím aj so zoznamom dokumentov a vecí, ktoré som s autom dostal:

  • Originál faktúru od Advantage Cars na celú čiastku auta s províziou
  • Originál CoC – rodný list auta
  • Vývoznú značku + preukaz k nej (s touto značkou som potom jazdil po Slovensku a vymenil som ju až po 7 dňoch, keď som získal ŠPZ na polícii v Trenčíne)
  • Mennekes 5m nabíjací kábel
  • Lekárničku
  • Prístup do aplikácie Tesla ako ďalší vodič auta – pretože auto objednáva Advantage Cars cez svoj účet, tak som nedostal auto hneď prepísané v tom účte na mňa – dá sa to zariadiť, ale prišiel by som o 1.500 voľných km na superchargeroch a preto sme to nechali tak a prepísanie na mňa urobíme až keď tých 1.500 km vyčerpám

Ak premýšľate nad kúpou Modelu 3, môžete ma kedykoľvek kontaktovať a skúsim vám poradiť. Najviac viem o nákupe cez Advantage Cars. S nákupom z Rakúska, Nemecka, či Poľska nemám osobné skúsenosti, ale budem vás vedieť odkázať na ľudí, ktorí auto z týchto krajín kupovali.

Ak vás zaujíma ako som auto na Slovensku potom zapisoval, môžete si prečítať môj návod tu: Zápis Tesla auta na Slovensku – kompletný sprievodca.

2 thoughts on “Ako som kupoval Tesla Model 3

Add yours

  1. Zdravim, super napisane.
    Poznate niekoho, kto objednaval teslu z polska? Ako je mozne, ze na polskom konfiguratore vide SR+ na 200 000 zlotych t.j. ccca 45 000 eur? Alebo je v tom nejaka zrada co nevidim?
    Otazka jedna:) aky je rozdiel v soundsysteme v SR+ a premiovych? Dakujem
    Boris

    Páči sa mi

  2. Zdravim, realne nepoznam zatial nikoho, kto objednaval z Polska. Maju tam kratko konfigurator. Niekto to na fore Teslaclubu uz trochu zistoval a vraj predavaju len auto s dph. Potom musis zaziadat polske urady o vratenie dph (auditori ale nieco spominaju, ze Polsko vracia len 60% z hodnoty Dph na auto – aka je realita neviem). Mne by to osobne asi za tie dotahovacky a neistotu asi nestalo. Este pozri Slovinsko mozno, tam je nizka cena a vraj vedia spravit fakturu bez dph.
    Soundsystem ma SR+ velmi dobry, absolutne si nestazujem. Samozrejme ze v premiovom interieri je ten subwoofer naviac celkom fajn a rozdiel pocitis. Ale pokial nie si clovek co sa brutalne orientuje v reproduktoroch a obecne v hudbe a jej kvalite, bude ti stacit aj ten zaklad – je to naozaj velmi dobre.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑