Sprievodca nabíjaním elektromobilov pre začiatočníkov

CCS, Chademo, Type 2, Mennekes, wallbox, 150 kW, rýchle nabíjanie, pomalé nabíjanie, striedavý prúd… Toto je len pár slov, ktoré sa v spojení s nabíjaním elektromobilov vyskytujú a pokiaľ ste na ne narazili, tak vás to mohlo vystrašiť. Predsa len, ak máte auto na benzín, alebo diesel, prídete na čerpaciu stanicu, natankujete a idete preč. Navyše sa vám v 99,9% prípadoch podarí hneď dotankovať a môžete ísť ďalej.
Pri elektromobiloch je to trochu zložitejšie. Určite budete nad „tankovaním“ premýšľať viac, ako keby ste mali benzínové auto. Odmenou za toto premýšľanie je oveľa nižší náklad na cestovanie a určite aj pocit, že prírodu znečisťujete oveľa menej ako majiteľ auta na spalovací pohon.


Ak ste doteraz moc netušili ako budete v budúcnosti nabíjať svoju Teslu (prípadne iný elektromobil), práve pre vás je tento článok. Pokúsim sa všetko čo najjednoduchšie vysvetliť, aby to pochopil úplne každý, kto nad kúpou elektromobilu uvažuje. Ja sám som sa to pred kúpou elektromobilu snažil zisťovať v mnohých zákutiach internetu. Niektoré články boli moc technické, niektoré nemali žiadne obrázky a ďalšie boli zase až moc jednoduché. 


Tento článok je preto určený hlavne ľuďom, ktorý elektromobil nikdy nenabíjali a nemajú tak moc skúseností ako to vlastne s tými nabíjačkami, batériami a čakacou dobou je. Najprv si ale musíme prejsť niekoľko pojmov a informácií:


Dá sa elektromobil nabíjať z domácej 230 V zásuvky? Áno dá.

Píšem to hneď na úvod pretože toto je častokrát šokujúca odpoveď pre ľudí, čo sa nikdy nestretli s autom na baterku. Elektromobil nabijete aj z vlastnej štandardnej 230V zásuvky, ktorú máte doma, či v garáži. A keď máte menšiu batériu, tak vám to aj na väčšinu nabíjania doma bude stačiť. Nepotrebujete žiadne špeciálne rozvody a navyše váš distribútor elektriny vám veľmi pravdepodobne dá lepší tarif na odber elektriny, takže niečo ušetríte aj za elektrinu spotrebovanú v domácnosti.


Kapacita „nádrže” – vo vašom prípade batérie

Každý elektromobil má inak veľkú batériu – udáva sa vždy v kWh a je to veľmi podobné ako pri veľkosti nádrže auta so spalovacím pohonom. Čím väčšia batéria, tým lepšie pre vás (samozrejme, dôležitá je aj spotreba). Ja mám konkrétne na Tesla Model 3 standard range plus batériu s veľkosťou približne 45 kWh (píšem približne, pretože Tesla presnú kapacitu batérie neudáva). To znamená, že aby som nabil prázdnu batériu do plna, potrebujem približne 45 kWh nabiť z elektrickej siete.  Tesla Model 3 Long range má batériu s veľkosťou približne 75 kWh.


Typy konektorov do vašeho elektromobilu

Stačí vám vedieť, že v Európe existujú 3 základné typy – Chademo, CCS 2 a Type 2. Nižšie si môžete pozrieť ako vyzerajú tieto 3 konektory. Výhodou je, že v Tesla Model 3 máte k dispozícii hneď 2 a to CCS 2 a Type 2.


Na verejných miestach má skoro každá nabíjačka Type 2. Ak nemá Type 2, tak má určite Chademo a CCS 2. To znamená, že ak prídete na akúkoľvek nabíjačku na Slovensku, na 99% bude kábel pasovať do vašeho auta.

Najčastejší typ rýchlonabíjačky na Slovensku a v Čr

Navyše ja som dostal k autu kábel na nabíjanie pomocou Type 2 a tiež kábel na nabíjanie zo štandardnej 230 V zásuvky. Myslím, ale že väčšina výrobcov dáva už štandardne toto príslušenstvo.


Rýchlosti nabíjania

Ďalšou vecou, čo vám možno popletie hlavu sú čísla rýchlosti na nabíjačkách v kW. Niektoré majú 50 kW, niektoré 150 kW, iné zase len 22 kW. Toto číslo znamená, koľko elektriny za hodinu pri ideálnych podmienkach dostanete do svojho auta. Pre zjednodušenie, ak mám 50 kWh batériu, tak na nabíjačke s rýchlosťou 50 kW, by som mal auto nabiť za hodinu. Je tu ale jedno veľké ale. Keď máte batériu nabitú už približne na 80%, tak sa nabíjacia rýchlosť veľmi znižuje a preto sa aj predlžuje nabíjanie. Takže 50 kWh batériu nenabijete na tejto nabíjačke za hodinu, bude to skôr tak, že na 80% sa dostanete za 45 minút a potom posledných 20% môžete nabíjať kľudne ďalších 45 minút. Takto sú jednoducho batérie v aute zabezpečené pred tým, aby ste do nej nedali náhodou viac energie ako je schopná prijať a zároveň ju chránite pred poškodením. Predstavte si nalievanie vody do pohára po okraj. Na konci už lejete oveľa pomalšie, aby ste sa do toho okraja trafili a nepreliali.

Krivka nabíjania na Tesla Superchargeri – rýchlosť nabíjania nie je celý čas konštantná. Pri vyšších percentách nabitia batérie rýchlosť významne klesá. Pri 150 kW nabíjačke klesá rýchlosť už okolo 45%.


Nabíjanie má označenie AC, alebo DC – čo to znamená?

AC nabíjanie (alebo prezývané aj pomalé nabíjanie) je také, ktoré vám dáva striedavý prúd (Alternating Current) – vaše auto si tento striedavý prúd musí prevádzať na jednosmerný a ten potom pustí do batérie. Batéria sa totiž nedá nabíjať iným ako jednosmerným prúdom. Toto prevádzanie (hovorí sa tomu palubná nabíjačka) má ale každé auto s inou rýchlosťou. Tesla Model 3 má túto palubnú nabíjačku s rýchlosťou 11 kW. Ak teda prídem na nabíjačku, kde je síce maximálna rýchlosť 22 kW pri AC nabíjaní, tak do auta dostanem aj tak len 11 kW. Rýchlejšie to nepôjde.

DC nabíjanie (prezývané aj rýchle nabíjanie) využíva jednosmerný prúd (Direct Current). To znamená, že tieto nabíjačky dávajú prúd priamo do vašej batérie a auto si to nepotrebuje prevádzať pomocou palubnej nabíjačky. Jediné obmedzenie rýchlosti je len to, ako to má nastavená batéria vašeho auta. U Tesla Model 3 je táto rýchlosť obmedzená až na 250 kW. Ak prídete na nabíjačku s DC prúdom 150 kW, tak viem nabíjať touto rýchlosťou. Je dôležité si ale uvedomiť, že túto rýchlosť budete dosahovať len pri takmer prázdnej batérii. Ak sa dostanete na 40-50% kapacity batérie, rýchlosť nabíjania pri takto vysokých hodnotách sa začne výrazne znižovať.


Aké sú možnosti nabíjania cez zásuvky?

Už viete, čo máte pichnúť do svojho auta, pozrime sa ale na to, odkiaľ môžete nabíjať a s akou zásuvkou. Aby to bolo jednoduchšie, rozdelíme si to na 3 časti. Domáce AC nabíjanie, verejné nabíjanie na AC staniciach a verejné nabíjanie na DC staniciach.


Domáce AC nabíjanie


Štandardná zásuvka 230V

Užívateľsky najjednoduchšia varianta. Aby ste doma nabili, potrebujete do auta strčiť kábel Type 2 a ten druhý koniec by mal byť do štandardnej zásuvky 230V – k Tesle som dostal presne takúto vec. 

Tesla mobile connector pre 230V zásuvku

Ak nabíjate z normálnej zásuvky, pripravte sa na rýchlosť nabíjania cca 2-3 kW za hodinu (maximálne môžete mať 3,7 kW, ak máte ističe nastavené na taký výkon – predpokladám, ale že to štandardne nemáte) Ja by som preto svoju Tesla Model 3 nabil z 0 na 100% za približne 20 hodín. Ak počítam s tým, že prichádzam domov okolo ôsmej večer so stavom batérie okolo 10%, tak do rána do ôsmej nabijem približne na 80% batérie s ktorou viem prejsť zase minimálne 240 Km. Ak to človeku stačí, tak nemusí riešiť inú možnosť nabíjania doma. Doporučujem kúpiť aj poriadny predlžovací kábel, určite nepoužívajte štandardnú bielu predlžovačku na akú ste zvyknutý z domu. Ja som si kúpil tento a som spokojný.


Trojfázová zásuvka CEE 16A

Na túto zásuvku už potrebujete v garáži špeciálne rozvody. Ak si to ale zaistíte a nainštalujete, môžete mať výkon až k 11 kW. Veľmi pravdepodobne si ale už k svojmu autu musíte dokúpiť kábel, ktorý takýto prúd zvládne. Môže vyzerať ako ten nižšie.


Wallbox na Type 2 – až 11 kW výkon pri Tesla Model 3

Wallbox už znamená, že musíte mať rozvody pripravené a zavedené do malej skrinky (wallboxu), ktorá má aj kábel pre nabíjanie vašeho auta. Ten je tam štandardne zapojený a preto keď prídete do garáže, tak len pripojíte kábel do auta. Tieto skrinky majú potom aj možnosť rôznych nastavení, diaľkové ovládanie nabíjania, nastavenie nabíjania len v nízkom tarife atd. Tých starostí s inštaláciou je už trochu viac, ale vo výsledku to môže za ten komfort stáť. Takéto wallboxy sa pohybujú od 600 EUR až do 1.500 EUR, záleží na tom, ako veľmi smart wallbox vyžadujete.

Tesla wallbox – konektor do auta Type 2


Verejné AC nabíjanie

Dostávame sa konečne von z garáže a vy premýšľate kde to auto nabiť, keď vám náhodou dochádza baterka? Najľahšou, ale zároveň najdlhšou variantou je verejné AC nabíjanie. Je to vlastne ako s wallboxom – prídete na nabíjačku, strčíte väčšinou svoj vlastný kábel do zástrčky (Type 2) a do svojho auta (tiež Type 2), a nabíjate rýchlosťou podľa toho, akú palubnú nabíjačku máte vo vašom aute. Pri mojej Tesla Model 3 je to teda 11 kW.


Verejné DC nabíjanie

Nemôžete alebo nechcete vonku čakať tak dlho na nabitie batérie? V tom prípade musíte prísť na rýchlonabíjačku. Rýchlosti pri týchto nabíjačkách sa pohybujú od 40 kW (je to vôbec rýchlonabíjačka?) až po 250 kW (na veľmi ojedinelých Tesla Superchargeroch a nabíjačkách iných dodávateľov – napríklad Ionity). Väčšinou ale v našich končinách nájdete nabíjačku, ktorá má 50 kW. To ale vo väčšine prípadov stačí. Na tieto nabíjačky nepotrebujete ani vlastný kábel. Každá z nich má svoj a je to buď s koncovkou Chademo, alebo CCS 2. Asi sú aj iné, ale v našich končinách sa stretnete na 99,9% len s týmito.


Aká je spotreba elektromobilu Tesla Model 3 standard range?

Každý elektromobil má trochu inú spotrebu. Rozdiel je aj medzi letom a zimou. U môjho modelu vychádza zatiaľ dlhodobá letná spotreba na cca 15 kWh na 100 km. Ak má moja batéria kapacitu 45 kWh, dostanem sa na dojazd približne 300 km.V zime je zatiaľ spotreba okolo 18 kWh na 100 km. Dojazd v zime je preto 250 km. Na základe týchto údajov sú vypočítané aj hodnoty nižšie.

Spotreba v lete

Jednoduchou matematikou si vie každý vypočítať, ako dlho mu bude trvať nabiť svoje auto z 0% do 100% (100% je u mňa približne 300 km dojazd), nasledujúce hodnoty sú pre môj Tesla Model 3 standard range plus:

  • Štandardná zásuvka 230 V – za cca 20 hodín nabijem 300 km dojazd
  • Trojfázová zásuvka CEE 16A – za cca 4,5 hodiny nabijem 300 km dojazd
  • Wallbox 11 kW – za cca 4,5 hodiny nabijem 300 km dojazd
  • DC nabíjačka 50 kW – za cca 1,5 hodiny nabijem 300 km dojazd (po 80% ale ide nabíjanie výrazne pomalšie)
  • DC nabíjačka 150 kW – za cca hodinu nabijem 300 km dojazd (po 50% ale ide nabíjanie už pomalšie)


Asi si hovoríte, že aj pri tom rýchlonabíjaní predsa nebudem stáť na nabíjačke hodinu, na to nemám čas. To je častokrát pravda. Realita všedných dní ale ukazuje, že vždy prichádzam na nabíjačku s minimálne 10% a nabíjam potom do 80% (takže reálne nabíjate 230 km, čo by vám malo stačiť na ďalšie pokračovanie v ceste). Potom sú tie čakacie doby na nabíjačke nasledovné:

  • Štandardná zásuvka 230 V – za cca 12 hodín nabijem na 240 km dojazd
  • Trojfázová zásuvka CEE 16A – za cca 2,5 hodiny nabijem 240 km dojazd
  • Wallbox 11 kW – za cca 2,5 hodiny nabijem 240 km dojazd
  • DC nabíjačka 50 kW – za cca 35 minút nabijem 240 km dojazd
  • DC nabíjačka 150 kW – za cca 25 minút nabijem 240 km dojazd


To už celkom ide, alebo nie? Ak vám chýba ešte nejaká dôležitá informácia, ktorá vás zaujíma a nezaznela tu, tak napíšte do komentára a pokúsim sa na to odpovedať.  Tento návod berte tak, že ho nepísal odborník na elektrinu a nabíjanie, takže ak som niečo napísal zle alebo pomenoval zle, určite mi dajte vedieť. Ak vám tieto informácie pomôžu v tom, že si napríklad Teslu budete chcieť niekedy v budúcnosti kúpiť, môžete tak kedykoľvek spraviť cez môj referral link. Budem vám veľmi vďačný.

5 thoughts on “Sprievodca nabíjaním elektromobilov pre začiatočníkov

Add yours

  1. Ahoj

    Vdaka za super clanky.

    Prosim ta ku tomu nabijaniu. Pochopil som ze idealny stav – z pohladu udrziavania “zdravia” baterie je nabijat v rozmedzi od 20% do 80%. Vsetko pod 20% znizuje zivotnost, dokonca som cital ze 0% uz vazne poskodzuje baterie a v pripade poruchy majitel znasa plne naklady na opravu a vsetko nad 80% taktiez nerobi dobrotu. Aj ked sa bavime o WLTP ak mam jazdit na 60% kapacity tak realne sa bavime o dojazdoch do 200km.

    Taktiez ospevovane superchargery a rychlonabijacky (>150kw) vraj nie su idealne pre zdravie.

    No a v neposlednom rade som cital, ze denna strata baterie je cca 1% a v pripade ze sa s autom neplanuje dlhsie cestovat (dovolenky a pod) je vhodne nechat auto 24/7 napojene do elektriky.

    Ake stym mas prosim skusenosti a myslis na tieto skutocnosti pri kazdom vkladani “pistole” do portu?

    Dik este raz a vela stastnych km

    Páči sa mi

    1. Ahoj,

      veľmi dobré otázky píšeš, pokúsim sa odpovedať.
      Ideálny stav baterky je síce od 20% do 80%, ale to je hlavne v momente, keď nechávaš auto stáť dlhšie. Ak s ním jazdíš, tak je úplne v pohode nabiť skoro do 100% a vybiť pod 5%. Samozrejme ideálne je, nenechávať auto dlho (viac ako 12 hodín) niekde stáť so 100%, alebo opačne s 1%. Ak toto budeš dodržiavať, degradácia baterky bude minimálna.
      Superchargery – nie je to síce to najlepšie pre baterku, ale reálne ak nechodíš len na DC, a teda sem tam to prekladáš aj AC nabíjaním, s baterkou by nemal byť problém.
      Denná spotreba baterky je naozaj cca 1%, takže ak ideš niekam na dlho, tak buď nechať auto napojené do elektriky, alebo ho nabiť na 80% a nechať ho stáť pri dome. Reálne by si musel byť preč viac ako 3 mesiace, aby si sa mohol dostať s autom do problémov (ak by som ja osobne niekam na 3 mesiace šiel, auto by som požičal na ten čas napríklad niekomu z rodiny).
      Najlepšie je nad degradáciou baterky nepremýšlať, ja auto beriem ako dopravný prostriedok a spotrebný tovar. Je mi jasné, že tá baterka bude za pár rokov horšia, ale pokiaľ človek dodržiava základy, ktoré som vyššie popísal, tak tá baterka naozaj vydrží kľudne aj 10 a viac rokov s relatívne malou degradáciou.

      Páči sa mi

  2. Ahoj,
    super clanky, ktore momentalne studujem pred kupou TM3, zacinam mat lepsiu predstavu o trojke.
    Okrem Tesly mal som moznost dlhodobeho testu roznych EV s type2 a CCS portmi. Pri verejnom nabijani vacsinou kde je zadarmo vzdy bol problem ked tam pridem bud nema vobec AC alebo AC a DC boli obsadene, ostalo len volne Chademo. Skus prosim ta poradit co v tomto pripade. Existuju redukcie na Chademo aj pre TM3 ako pouzivaju TMS a TMX? Je nutne aby fungovala redukcia s Chademo nieco aktivovat v aute a pod. velmi by mi tato tema zaujala.

    Dakujem

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑