Moje prvé skúsenosti s Tesla Model 3 na Slovensku

Na začiatku septembra 2020 som si vyzdvihol svoje vysnívané elektrické auto – Tesla model 3 Standard range plus. Za prvých 14 dní sa mi podarilo najazdiť úctihodných 3.000 km a preto sa podelím o prvé poznatky s týmto veľmi zaujímavým autom:

1️⃣ Udávaný dojazd 400 km pri mojom modeli je reálne 340 km (v lete). Obavy z toho, že to nemusí stačiť na jazdenie a výlety sa ale nenaplnili. V 99% prípadoch to stačí.⚡️⚡️

2️⃣ U elektromobilu platí, že čím pomalšie idete, tým lepšia je spotreba. Po meste by bol reálny dojazd 450 km.

3️⃣ Jazdenie v elektromobile znamená, že musíte trasu pri veľmi dlhých výletoch viac plánovať. Kam idete, kde nabijete, bude to stačiť atd. To je proste vec, na ktorú si človek buď zvykne, alebo si elektromobil (zatiaľ) nekúpi.

4️⃣ Odmenou za plánovanie je ale oveľa nižší náklad na spotrebu. Náklady na elektrinu som mal za 3.000 km približne 10 EUR. Veľa nabíjačiek je (zatiaľ) zadarmo, alebo nabíjate proste doma. Ak by som spočital celkové náklady na elektrinu, keď som nabíjal aj u rodiny, tak by to vyšlo na cca 40 EUR za 3.000 km jazdenia. 

5️⃣ Nabíjačiek je už aj teraz dosť na Slovensku, v Česku ešte niekoľkonásobne viac. Do Rožňavy ale zatiaľ nechoďte, nie je tam ani jedna nabíjačka.

6️⃣ Elektromobil môžete nabíjať aj z vlastnej zásuvky do ktorej pripájate napríklad vysavač. Plných 340 km tak nabijete za cca 20 hodín. Ak nabíjate na verejných pomalých nabíjačkách, 340 km nabijete za cca 4 hodiny. Ak nabíjate na verejných rýchlych nabíjačkách, 340 km nabijete cca za hodinu a štvrť. Ak na Tesla superchargeroch, 340 km nabijete za cca 45 minút.

7️⃣ Reálne nikdy nenabíjate z 0 na 100%, obvykle cca z 20% na 80%. Toto sa dá nabiť aj z domácej zásuvky za jednu noc, čo je auto odparkované. Alebo na Tesla Superchargeri za približne 20 minút.

8️⃣ Ďalšie postrehy a testy pridám neskôr.

Ak stále váhate s rozhodnutím, či elektromobil s udávaným dojazdom 400 km stačí, sledujte aj ďalšie články, ktoré budem na tejto stránke vydávať. Dúfam, že pravidelne.

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑