9.400 km a 6 mesiacov v Tesle – koľko som za to zaplatil?

Článok, na ktorý mnohí z vás už asi čakali. Koľko vlastne stojí jazdenie s elektromobilom, konkrétne s Tesla Model 3 Standard Range Plus? Dnes to bude o všetkých nákladoch, ktoré sa spájali s kúpou a používaním mojej Tesly počas prvých 6 mesiacov.


Samotné náklady na obstaranie auta môžeme rozdeliť do viacerých skupín. Nebudem ich ale tentokrát rozdeľovať na fixné a prevádzkové náklady. Zároveň nebudem zahrňovať do prehľadu náklady na diaľničné známky, vodu do ostrekovačov, či prezúvanie pneumatík. Tieto náklady sú totiž rovnaké, ako keby ste mali auto so spaľovacím pohonom.


Počiatočná cena auta

Auto som kúpil cez český Tesla store ešte za cenu pred navýšením, ktoré spôsobilo zhoršenie kurzu českej koruny voči doláru (od apríla 2020). Celková kúpna cena auta bola  v tom čase 47.850 Eur (vrátane DPH a provízie). Dodávam, že žiadnu príplatkovú výbavu som k základnému modelu auta nedokupoval. Auto som kupoval v ČR bez DPH, ktorú som odviedol až na Slovensku – tu je potom rozdiel 1% vo výške DPH v prospech Slovenska. Na auto som dostal na Slovensku dotáciu v hodnote 8.000 Eur,  a teda finálna cena, ktorú som zaplatil je 39.850 Eur.  Vďaka dotácii sa cena za auto značky Tesla dostala na veľmi priaznivú úroveň, čo bolo tiež jedným z faktorov, ktoré ma presvedčili, že do toho chcem ísť.


Náklady spojené so zápisom Tesly na Slovensku

O tomto som už   napísal viac v tomto článku. Všetky úrady, pečiatky, potvrdenia, notárske overenia, zrýchlené konania pre vydanie technického preukazu ma nakoniec stáli dohromady 505 Eur. Čiastka je to síce vysoká, ale napríklad zápis nového  auta podobnej výkonovej triedy so spaľovacím motorom by stál ešte viac (zhruba 2 300 Eur). Elektromobily sú totiž zaradené do skupiny vozidiel s výkonom motora do 80 kW aj keď ich reálny výkon motora môže byť niekoľkonásobne vyšší. Preto za samotný zápis auta na dopravnom inšpektoráte zaplatíte len 33 eur.

Sadzba poplatkov na Slovensku za zápis nového auta podla výkonu motora


Havarijné a povinné poistenie + GAP

Ako iste predpokladáte, poistiť Teslu nebude lacná záležitosť. Navyše keď chcete aj GAP (tzn. že ak auto rozbijete, tak vám poisťovňa vyplatí celú kúpnu sumu auta, bez ohľadu na to, ako je auto opotrebované). Takáto poistka sa vie vyšplhať na závratné sumy. Po všetkých možných zľavách a bonusoch (musím ale uznať, že som nemal žiadnu históriu s iným poistením auta, takže som mohol zabudnúť na špeciálne bonusy za beznehodovú minulosť) som sa nakoniec dostal na čiastku 1.745 Eur za rok. Pre potreby tohto článku teda budeme počítať len polovicu z toho, pretože mám auto presne 6 mesiacov. Počítam s 872.5 Eur.


Zimné pneumatiky

S autom som dostal len jednu sadu diskov a k tomu letné pneumatiky. Preto som najprv dlho strávil nad premýšlaním, či si kúpiť aj druhú sadu diskov k zimným pneumatikám, alebo budem fungovať na jednej sade a pneumatiky si nechám vymeniť pneuservise. Cena za výmenu celých kolies s pneumatikami oproti len samotnej výmene pneumatík na diskoch je nižšia o 10 Eur, preto som si povedal, že to prvé roky zvládnem s jednou sadou. Investovať okolo 600 Eur do kvalitných diskov sa mi nechcelo. Navyše by tie disky ani nevedeli prichytiť Aero wheel covery (puklice, ktoré znižujú odpor vzduchu), takže by zimná spotreba ešte viac narástla. Tesla samozrejme ponúka aj celú sadu vlastných diskov a zimných pneumatík – cenovka za to je ale 2.000 Eur, takže túto voľbu som ihneď zavrhol. Namiesto Tesla sady diskov a zimných pneumatík som preto kúpil len 4 kvalitné „zimáky“.

Veľmi dlho som pozeral rôzne recenzie, odporúčania, videá až som sa nakoniec rozhodol pre značku Nokian a ich 235/45 R18 98V WR SNOWPROOF P XL (konkrétne sú to tieto). Cena bola vtedy okolo 125 Eur za kus, takže ma to dohromady vyšlo na približne 500 Eur. Mám na nich za sebou už takmer celú zimu a môžem ich jedine odporučiť. Zatiaľ ma nenechali nikdy v štichu a môj subjektívny pocit mi hovorí, že auto na ceste drží veľmi dobre aj pri náročnejších zimných podmienkach.

Nokian WR Snowproof P 235/45 R18 98 V

Doplnky do auta, ktoré som potreboval

Ešte predtým ako mi auto prišlo som si zisťoval, čo všetko potrebujem do auta kúpiť, pretože to tam nebude. Hlavnou položkou boli gumové rohože pod nohy na predné a zadné sedadlá. Kedže som tam od Tesly žiadne nemal mať, tak som si kúpil tieto od firmy Gledring. Za 30 Eur plnia svoju úlohu na výbornú. Čo mi práve pripomína, že by som ich mohol už aj trochu vyčistiť.


Z ďalších vecí, ktoré som k autu potreboval bol externý ssd disk na ukladanie záznamu z kamier v aute. Aktuálne už s autom dostanete aj malý usb kľúč od Tesly, ktorý vám nahradí prípadne kupovanie iného disku. Ja mám ale model z roku 2020 a preto som si kvalitný ssd disk musel kúpiť. Napokon som zvolil od Sandisk tento 500 GB model. Zaplatil som za to vtedy okolo 100 Eur.

K autu som nedostal ani reflexnú vestu, takže som si nejakú v hypermarkete kúpil, cena bola okolo 5 Eur. Celková suma za tieto doplnky je preto 135 Eur.


Doplnky ktoré som nutne nepotreboval

Ako správny nadšenec, čo sa teší na nové auto som si kúpil aj niekoľko doplnkov, ktoré si nutne kupovať nemusíte, ale niekedy sa hodia. Napríklad malý prenosný vysávač, ochrannú fóliu na stredovú obrazovku, prípravok proti poškodzovaniu plastov v aute či gumové koberce do predného, či zadného kufra. 


Nabíjacie káble

K autu dostanete krátky kábel, s ktorým viete nabíjať z klasickej zásuvky 230V a 5 m dlhý modrý mennekes kábel na pomalé AC nabíjanie.  Ja som si ešte dokupoval  predlžovačku na nabíjanie z klasickej zásuvky. Konkrétne som si kúpil túto predlžovačku. Má dostatočný priemer kábla, aby zvládla veľké napätie (do 250 V) a zatiaľ som s ňou nemal absolútne žiadny problém. Opäť môžem len odporučiť. Tento predlžovací kábel ma stál 40 Eur. Žiadne ďalšie káble, či redukcie som si nekupoval a zatiaľ mi to nechýbalo.

Predlžovačka 20m, prierez vodičov 2,5mm


9.400 Km – koľko som zaplatil za elektrinu?

Dostávame sa k tomu, koľko som doposiaľ zaplatil za  nabíjanie. Keďže nemám vlastnú garáž so zásuvkou, bol som v 90% prípadoch odkázaný na verejné nabíjačky (zvyšných 10% som nabíjal u známych zadarmo). Vo väčšine prípadov sa mi ale aj na verejných nabíjačkách darilo nabíjať zadarmo. Či už pri supermarketoch (napr. Billa SK, Lidl), na Tesla superchargeroch (mám voľné kWh na nabíjanie) alebo som využil akcie poskytovateľov elektriny (napr. PRE, ktoré v Prahe využívam veľmi často, má zadarmo nabíjanie už 3 mesiace).

Celková spotreba elektriny – 1.598 kWh

Čo sa týka poplatkov za nabíjanie, väčšina poskytovateľov má cenu približne 0,10 – 0,30 eur za kWh. Ja som obvykle nabíjal za zhruba 0,12 Eur za kWh, na nabitie plnej batérie potrebujem okolo 45 kWh, to znamená, že za plnú baterku by som zaplatil 5,40 Eur (v lete sa jedná o dojazd okolo 340 km). Najdrahšie som doteraz nabíjal na nabíjačkách od ZSE, kde som za rýchle nabíjanie dal 0,39 eur  za kWh – ale takto som bol nabíjať len 3 krát za celý polrok.

Dohromady som preto za 9.400 Km zaplatil približne 90 eur. Ak by som takú vzdialenosť prešiel s benzínovým autom, bol by som na hodnote okolo 700 až 900 Eur. V prípade, že by som 90% času nabíjal na platených verejných nabíjačkách, kde by som nabíjal priemerne za 0,20 eur za kWh, za 6 mesiacov a 9.400 km by som zaplatil približne 320 Eur. To je stále slušná úspora oproti autu so spaľovacím motorom, ktorá sa dá vložiť do havarijnej poistky.


Ďalšie výhody spojené s elektromobilom

  • Neplatím dialničnú známku v Českej republike – je to síce len 60 Eur, ale poteší
  • Za ročné parkovanie v rámci celej Prahy som zaplatil len 4 eurá – inak by som zaplatil okolo 40 eur a mohol by som parkovať len v jednej mestskej časti
  • Nikdy nebudem musieť meniť olej v aute
  • Návšteva servisu len v prípade problému – žiadne pravidelné spoplatnené prehliadky Tesla nemá
  • Niektoré ďalšie mestá majú parkovanie pre elektromobily zadarmo, prípadne za polovičnú sumu
  • Ďalšie výhody snáď budú ešte pribúdať alebo niektoré sa zase zrušia (hovorí sa napríklad o zrušení lacného parkovania pre elektromobily v Prahe)

Zhrňujúca tabuľka nákladov – 6 mesiacov používania auta

Kupná cena auta (odpočítaná dotácia z celkovej ceny za auto)39.859 €
Zápis auta na Slovensku505 €
Allianz havarijné a povinné poistenie + GAP (celková cena za rok 1.745 )872.5
Nové zimné pneumatiky500 €
Nutné doplnky do auta135 €
Nabíjacie káble40
Nabíjanie90 €

8 thoughts on “9.400 km a 6 mesiacov v Tesle – koľko som za to zaplatil?

Add yours

      1. Na toto ti asi neviem odpovedať. Nemám skúsenosti s celoročnými pneu, podľa toho ale čo som čítal, tak sú na snehu celoročné pneu celkom nebezpečné. A kedže pár týždňov z roka trávim na snehu + niekoľko týždňov je na cestách ľad, tak zimné pneumatiky boli pre mňa jasnou voľbou. Tých niekoľko stoviek Eur mi zase za bezpečnosť stojí 🙂

        Páči sa mi

  1. Zdravim, ste jediny koho poznam co ma TM3 standard range plus, rad by som sa Vas spytal par otazok mozes sa na Vas niekde nakontaktovat? Dakujem vopred. Peter

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑