Elektromobil v zime? Ako to znáša Tesla Model 3?

Asi mnoho z vás zaujíma, ako sa vlastne elektromobil (konkrétne Tesla Model 3) správa v zime. Naozaj naštartuje aj keď je -15 °C, alebo mu zamrzne baterka a vy sa nikam nedostanete? Čo dojazd? O koľko sa vie znížiť pri mínusových teplotách? A prežije vôbec auto z kalifornského podnebia našu zimu? V tomto článku sa pokúsim zodpovedať veci o ktorých sa dočítate len málokedy.

Ak sem prišiel niekto nový, kto nevie aký mám model, tak je to Tesla Model 3 Standard range plus. To znamená, že dojazdu nemám toľko na rozdávanie a cez zimu musím byť na dlhších cestách častokrát veľmi ostražitý. So svojim autom som zažil už pár cestovaní pri teplotách okolo -10 °C a preto vám budem vedieť niektoré pocity a dojmy sprostredkovať z prvej ruky.

Najprv sa ale povenujem tomu, ako práve jednotlivé časti auta zvládajú nápor veľkých mrazov (okolo -5 až -15 °C). Je dosť možné, že tieto veci sa vám budú diať aj pri akomkoľvek inom aute so spaľovacím pohonom, chcem vám ale predať skúsenosť majiteľa, ktorý vlastní práve elektromobil Tesla.

Primŕzanie dverí

Tesla Model 3 je auto, ktoré má bezrámové dvere a preto, ak vám okno primrzne a pri otváraní sa nestiahne trochu dole, môžete mať celkom veľký problém s otvorením dverí. Vedzte, že ani 20-30 minút zapnutého kúrenia zvnútra tomu moc nepomôže.

Okno primrznuté dole k rámu dverí.

Pri otváraní dverí preto treba byť opatrný a pozrieť sa, či vám okno zišlo dole, alebo nie. V dolnej časti okna to totiž veľmi často primrzne a okno sa tak vôbec nepohne smerom dole. Niekedy tie dvere idú otvoriť aj bez toho, aby okno zišlo trochu dole, týka sa to ale hlavne predných dverí. U zadných môžete mať už naozaj problém a nemusíte ich vôbec otvoriť.

Na to ako tento problém vyriešiť som ešte nenašiel účinný recept – liať na dvere teplú až horúcu vodu som ešte neskúšal. Zatiaľ sa mi ale dvere na strane vodiča vždy nejako podarili otvoriť. Niekedy pomáha buchánie rukou po kľučke až to povolí tak, že ide nakoniec stľačiť. Naposledy ale pri dverách na sedadle spolujazdca som toto šťastie s búchaním už nemal a preto musela moja priateľka ísť na sedadlo spolujazdca cez moje sedadlo vodiča. Stane sa.

Problém pri týchto teplotách nastáva aj s kľučkou. Tá má veľmi zaujímavý mechanizmus – čo zistí aj väčšina ľudí, ktorý Modelom 3 nikdy nešli, ale o tom možno niekedy inokedy. Pri veľkých mrazoch vie táto klučka primrznúť a vy tak ani neviete kľučku dostať do polohy, ktorá by spustila otváranie dverí. Očakával som, že keď zapnem kúrenie dopredu na nejaký čas, tak sa zohrejú aj kľučky, opak je však pravdou.

Primrznutá kľučka, ktorá nejde zatlačiť.

Tento problém nastal pri situácii, ktorú som s opisoval vyššie s priateľkou. Kľučka na strane spolujazdca nešla vôbec stlačiť, bola primrznutá. Ak sa vám totiž kľučka nepodarí stlačiť, okno sa vám nezačne sťahovať a preto nemáte ani šancu otvoriť dvere. Zohriatie kľučky pomocou teplej vody som zatiaľ neskúšal.

Ak máte auto s oknami v ráme dverí, otváranie je predsa len menší problém. To už by museli byť fakt veľké mrazy, aby ste sa do auta nedostali. U Tesly by ma zaujímalo, ako to majú v Nórsku, pretože si naozaj neviem predstaviť, ako by som musel každý deň auto hodinu rozmrazovať, aby som sa do neho dostal. Aj napriek tomu sa im v Nórsku celkom darí.

Primŕzanie zadného kufra

Pri veľkých mínusových teplotách vám vie primrznúť aj zadný kufor. Zatiaľ sa mi to nestalo vyložene tak, že by som ho neotvoril, ale treba počítať s tým, že vám to úplne dobre nepôjde a musíte ho trochu nasilu otvárať. Netuším ako to zvláda automatické otváranie kufru na nových Modeloch 3. Neviem si predstaviť, že ten jeden motorček zvládne otvoriť ten zadný kufor, ak je aspoň trochu primrznutý.

Kufor vie tiež primrznúť, ale vždy sa dá vynaloženou silou otvoriť.

Inžinieri z Kalifornie nemysleli ani na to, že na aute môžete mať v zime sneh, prípadne máte auto odparkované, na to vám nasneží a vy si chcete len niečo vybrať z kufra. V tom prípade očakávajte situáciu ako na fotke nižšie.

Sneh padne do auta hneď po otvorení kufra.

Interiér auta

V interiéri by ste nemali mať cez zimu v zásade problém. Áno, vyhrievaný volant by potešil (myslím, že má byť už v novších modeloch), ale nie je to pre mňa nejaký dealbraker. Auto mám bez tepelného čerpadla, takže mám pocit, že kým sa auto vnútri poriadne zohreje, tak to trvá dlhšie ako keď tepelné čerpadlo máte. V každom prípade možnosť „zohriať“ si auto dopredu cez appku je jedna z tých vecí, ktoré mám na svojej Tesle najradšej.

Štartovanie a výkon auta

Ak si myslíte, že Tesla Model 3 môže mať v zime problém s naštartovaním, tak sa veľmi mýlite. Ak už sa cez zamrznuté dvere do auta dostanete, tak aj pri -15 °C, sa vám auto rozbehne úplne v pohode a nebude ho potrebné ani dopredu zahrievať. Máte po nejaký čas síce obmedzený výkon auta – to znamená v mojom prípade, že z 0 na 100 to dáte miesto 5,5 sekundy za 7, ale inak nebudete nič ďalšie pociťovať. Veľmi pravdepodobne budete mať aj obmedzené rekuperatívne brzdenie, pretože máte premrznutú baterku, ale to je opäť vec, ktorá mne osobne zas tak nevadí. Proste vám auto nebude tak efektívne na začiatku rekuperovať.

Sneh na ceste a jazda do kopca

Tesla Model 3 je vďaka svojej baterke extrémne ťažké auto – pri mojom modeli je to približne 1,7 tony. To ale spôsobuje, že ťažisko auta je nízko a samotná karoséria dobre sedí na ceste. Ja mám navyše len náhon na zadné kolesá, takže o to väčší problém by som mal mať na snehu, či ľade. Reálna skúsenosť je zatiaľ veľmi pozitívna, problém som na snehu nemal ani v momente, keď väčšina áut predo mnou len prešmykovala na mieste. Otázka je, čo by s autom spravil hlboký sneh. Určite by mal výhodu model s pohonom na obe nápravy, v každom prípade som ale zatiaľ žiadne nepríjemnosti v zime nepociťoval a verím, že to tak vo väčšine situácií aj vydrží.

Premrznutá batéria

V období keď je vonku menej ako 5 °C, bude mať vaša batéria tendenciu zamŕzať. Zobrazí sa vám tak na baterke ikona snehovej vločky a váš dojazd, či percentá batérie budú o niekoľko čísel nižšie. Ak ale pôjdete autom dostatočne dlhú dobu (skúsenosť je okolo pol hodiny, tak vám tá zamrznutá časť batérie odmrzne a vy tak znovu dostanete pôvodný dojazd.

Premrznutá batéria je problém, ak nemáte doma kde nabíjať a vy dorazíte domov s 10% baterky. Cez leto nemusíte ísť hneď niekam dobíjať, ale v zime si na to dajte pozor a radšej niekam choďte nabiť aspoň do 30%. Nestane sa vám potom to, čo mne. Prišli sme do Prahy neskoro večer s 11 % baterky a plán bol taký, že hneď ráno pôjdeme nakúpiť a ja si dobijem auto. Po noci naplnenej dobrým spánkom, sme ráno prišli do auta, kde svietila na baterke snehová vločka a ukazovalo mi 1% baterky.

Nebolo mi všetko jedno, keď som išiel 30 km/h rýchlosťou na najbližšiu AC nabíjačku vzdialenú 2 km. Na mobile už som mal vytočené asistenčné služby, výkon auta bol obmedzený na minimum, ale nakoniec sme na nabíjačku prišli a dobili na 10%, aby sme v pokoji šli do obchodu.

Zamrznutá batéria, ktorá sa cez noc dostala z 11% na 1%.

Jednoducho trochu závidím ľuďom, čo majú elektromobil a môžu ho doma nabíjať. Ale o tomto som písal už v článku o vlastnení elektromobilu, keď bývate v „paneláku“ či niekde inde bez možnosti nabíjať.

Nabíjanie

Ak vlastníte elektromobil od leta, tak si krásne nabíjate na rýchlonabíjačkách a väčšinou dostanete plný výkon podľa kapacity danej nabíjačky. O to väčšie sklamanie nastane, keď sa ročné obdobie prehupne do mrazivých dní a vy idete predsa len niekedy na rýchlonabíjačku so studenou baterkou. Autá si svoju baterku chránia a keď má baterka teplotu okolo nuly, vy do nej určite nedostanete prúd takej veľkosti, aby ste vedeli baterku nabiť tak rýchlo ako v lete. Ja mám skúsenosť, že s premrznutou baterkou viem na 50 kW nabíjačke nabíjať okolo 35-40 kW – ak mám stav batérie od 0% do 80%. Je to sčasti aj preto, že nejaké kW si pri nabíjaní berie baterka na svoj rýchlejší ohrev.

Nabíjanie so zamrznutou batériou (50 kWh rýchlo-nabíjačka dala v tomto prípade maximálne 41 kW).

Na Tesla Superchargeri som bol so studenou baterkou len raz, mal som okolo 55% a to mi tiekla energia do batérie rýchlosťou 12 kW. To už bolo pre mňa veľké precitnutie a začal som preto v tejto oblasti čítať viac o skúsenostiach iných ľudí. Aj preto od tohoto momentu, ak je to možné a chcem ísť niekde nabíjať, dávam do navigácie Tesla Supercharger. Predohrev baterky si auto samo zapne, aby sa čo najrýchlejšie zohriala na vyššiu teplotu. Tým pádom budete mať na ľubovoľnej rýchlonabíjačke teplejšiu baterku a budete nabíjať vyššou rýchlosťou. Zadať do navigácie Tesla Supercharger je výhodné hlavne preto, že manuálne sa to nedá zapnúť. Ak by ste dali adresu nabíjačky, na ktorú reálne idete, baterka sa vám sama od seba predhrievať nebude. Manuálneho ovladádania pre zapnutie ohrevu baterky sa možno dočkáme niekedy v ďalšom update.

Dojazd

A sme pri dojazde. Asi téma, ktorá vás bude zaujímať najviac. Zažil som už svoj model v lete a teraz na ňom jazdím aj v zime. Rozdiely sú preto pre mňa na prvý pohľad jasné. V zime máte naviac zimné pneumatiky, používate oveľa viac kúrenie, používate zohrievanie auta pred jazdou, vyhrievate si sedačky, takže spotreba naozaj narastá.

Kým v lete máte spotrebu okolo 13 až 15 kWh na 100 km, v zime to je väčšinou okolo 19 až 21 kWh na 100 km. Preto je letný dojazd môjho modelu zatiaľ okolo 340 km, v zime je to maximálne 250 km. Keď niekam v zime idem, počítam ešte s menším dojazdom, pretože 100% baterky ráno pri odchode väčšinou nemám – nenabíjam totiž doma, ale vždy deň predtým a nikdy nie do plna. Auto by cez noc nemalo stáť s plnou baterkou niekde pred domom.

A čo dodať na záver?

Rozhodnutie, či je Tesla to pravé auto pre vás musíte urobiť vy sami. Za mňa vidím množstvo benefitov, ktoré prevyšujú tento sezónny diskomfort. Pred kúpou Tesly som si všetky tieto informácie zistil, preto ma dojazd, či nabíjanie v zime až tak neprekvapili. Oveľa viac ma prekvapila tohtoročná mrazivá zima…

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑