Aké ,,zimáky” som kúpil na Teslu a kde prezúvam…

Ako človek, čo nikdy nevlastnil elektromobil, som veľmi nevedel ako to vlastne s pneumatikami pre takýto typ auta funguje. Je to rovnaké ako s normálnym autom, alebo to má Tesla Model 3 trochu inak? Preto som riešil ešte pred kúpou auta, čo so zimnými pneumatikami. 

Hneď na úvod vás upokojím a poviem, že rozdielov oproti normálnemu autu je minimum.

Pri objednávke novej Tesly si dokonca môžete vybrať za príplatok 2000 Eur aj zimné pneumatiky s diskami a budete mať pokoj. V tomto prípade vám dodajú zimné pneumatiky Pirelli Sottozero 3, ktoré sa v bežných obchodoch pohybujú okolo čiastky 150 Eur za kus – dohromady teda 600 Eur za 4 pneumatiky. Zvyšných 1.400 Eur, ktoré Tesle zaplatíte je za 4 disky.

Objednanie zimných pneumatík z Tesly

Kedže som dobrodruh (a hlavne sa mi nechcelo platiť Tesle ďalšie zbytočné peniaze), rozhodol som sa, že si zimné pneumatiky s diskami za krásnu cenu 2.000 Eur nebudem objednávať. Preto som sa musel namočiť do vôd internetových diskutérov, ktorý Tesla Model 3 vlastnia a pozisťovať, aké pneumatiky na zimu si mám vlastne kúpiť.

Hneď na začiatku som si navyše povedal, že si nechcem kupovať ani druhú sadu diskov. Aby som tam totiž uchytil aero puklice od Tesly, ktoré znižujú spotrebu, potreboval by som originál disky od Tesly. A to sme zase u toho problému, že disky za 1.400 Eur od Tesly nechcem a nepotrebujem.

Koleso bez puklíc a s Aero puklicami

Preto som zvolil cestu, že pneumatiky si budem nechávať každú sezónu prezúvať vždy na tú jednu sadu diskov, ktorú mám od Tesly. Prezutie má síce stojí o trochu viac (miesto 35 Eur je to asi 50 Eur), ale ten rozdiel mi príde zanedbateľný oproti tomu, keby som si kúpil disky od Tesly za 1.400 Eur. Uvidíme, koľko samotné disky vydržia. S mojim ročným nájazdom by to ale nemusel byť veľký problém v blízkej budúcnosti.

Z rôznych zdrojov som sa snažil zistiť, ktoré pneumatiky sú vlastne pre Tesla Model 3 vhodné. Hľadal som také, ktoré budú mať relatívne nízku spotrebu aj v zime, budú bezpečné pri zľadovatelých podmienkach a zároveň nebudú úplne predražené. Po dlhom prechádzaní internetu, rôznych fór a diskusií na Facebooku som si všimol, že veľké množstvo majiteľov Tesly majú zimné pneumatiky značky Nokian WR A4.

Po krátkom zvažovaní som ich chcel nakoniec objednať aj ja, ale zistil som, že tieto konkrétne sú už modelom, ktorý sa prestal vyrábať a teraz sú na trhu úplne nové Nokian WR Snowproof P XL.

Zimné pneumatiky Nokian WR Snowproof P XL

Prečítal som si teda opäť niekoľko informácií o nich a samozrejme ,,odborne” som vyhodnotil, že by mali byť o niečo lepšie ako WR A4. Stáli približne 120 Eur/kus, takže som ich nakoniec objednal.

Čo sa týka špecifikácie pneumatík, na Tesla Model 3 si musíte kúpiť 18, 19 alebo 20 palcové pneumatiky. Ja som si objednával 18 palcové s touto špecifikáciou 235/45 R18 98 V XL.

Po objednaní pneumatík som riešil aj či mi budú Teslu vedieť prezuť v akomkoľvek servise. Auto má totiž obrovskú baterku na spodku a malo by byť zdvihnuté pomocou špeciálnych gumových „pukov“, ktoré dáte zdola do auta.

Gumové puky pre zdvihnutie auta

Do tých potom dáte hever, aby ste auto mohli nadzdvihnúť. No a keďže som tieto „puky“ nemal, hľadal som pneuservis, kde ich buď majú, alebo auto vedia zdvihnúť iným spôsobom. Nakoniec som si opäť nechal poradiť na internete a našiel som pneuservis v Prahe kde momentálne bývam, konkrétne sa jedná o pneuservis Červený na Prahe 4.

Pod auto dávajú 4 gumové podložky, ktoré potom auta chránia pred poškodením pri zdvihnutí. Vyzerá to nejak takto.

Ak sa pýtate, akú mám zatiaľ skúsenosť s vyššie spomenutými zimnými pneumatikami, tak si nemôžem na nič sťažovať. Nebol s nimi problém ani pri pomalom stúpaní na parkovisku pri Štrbskom plese, keď bola cesta kompletne zasnežená a vyjazdená. Ostatné autá mali v takých podmienkach už výrazné problémy s prešmykovaním. Samozrejme veľkú rolu v tom zohráva aj to, že auto má 1,7 tony a na ceste „drží“ lepšie ako iné autá.

Na žiadne problémy som nenarazil ani počas celej zimy, ktorá bola tento rok naozaj trochu silnejšia ako v predošlých rokoch. Aj preto môžem tieto pneumatiky len doporučiť. 

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑