Základný autopilot v Tesle, čo môžete očakávať?

Keď si konfigurujete svoju novú Teslu, máte v základe funkciu s názvom Autopilot. Za príplatok v hodnote približne 8.000 EUR (s DPH) si môžete zvoliť aj funkciu plne autonómneho riadenia (FSD). Čo ale znamená ten autopilot v základe a s akými funkciami môžete potom vo svojom aute počítať? To sa pokúsim zhrnúť aj s vlastnými skúsenosťami nižšie. Zároveň musím upozorniť, že Tesla niektoré funkcie FSD v čase mení, takže popisujem stav k januáru 2021.

Už keď som si ja sám kupoval Tesla Model 3, snažil som sa zistiť, čo vlastne pri vybavení základným autopilotom dostanem. Predsa len full-self driving (FSD) je za celkom veľký príplatok, takže som si chcel overiť, či sa mi základná verzia oplatí, alebo nedostanem bez FSD skoro nič naviac k autu. Nižšie je teda výčet funkcií, ktoré dostanete v základe s každým Tesla Modelom 3.

Adaptívny tempomat

Tempomat aktivujete ťuknutím pravej páčky pri volante úplne dole a zmenu rýchlosti tempomatu viete upravovať pomocou ovládacieho kolieska na pravej strane volantu. Na obrazovke máte potom nastavenú rýchlosť v modrom koliesku (keď tempomat nemáte zapnutý, je toto koliesko šedé).

Adaptívny tempomat

Takýto tempomat je už samozrejme celkom štandardná vec u väčšiny prémiových áut. V Tesle ale funguje adaptívny tempomat zatiaľ veľmi spoľahlivo – spomaluje, ak je pred vami auto a ide podľa jeho rýchlosti. Zvyšuje rýchlosť na váš nastavený limit, ak pomalšie auto pred vami odbočí a vy máte zase voľnú cestu. Vaše auto so zapnutým adaptívnym tempomatom samozrejme zastaví, ak auto pred vami zastaví. A zase sa z 0 rozbehnete, ak auto pred vami pokračuje ďalej.

Môžete si nastaviť aký odstup chcete dodržovať od auta pred vami a Tesla to potom za vás kontroluje a pribrzďuje. Alebo zrýchľuje, ak ste ďaleko od najbližšieho auta.

Nepočítajte s tým, že vám auto zastaví na červenú, či stopku. Ak tam už pred vami zastalo auto, tak samozrejme aj Tesla zastaví, ak tam ale nikto nie je, auto určite nezastaví. Takúto funkciu ponúka len FSD, aj keď si nie som istý, či to aktuálne funguje tak ako má aj v Európe.

Automatické držanie v pruhu (autosteer)

Ďalšia funkcia, ktorú dostanete už v základnej výbave každého Tesla Modelu 3. Aktivujete ju, keď 2 krát ťuknete smerom dole do pravej páčky pri volante. Na obrazovke máte potom nastavenú rýchlosť v modrom koliesku, zobrazí sa vám aj modrý volant na obrazovke a zmodrajú aj pruhy pri zobrazení vašeho auta na obrazovke.

Režim automatického držania v pruhu

Automatické držanie v pruhu je skvelá vec, ak idete po dlhších úsekoch, kde nemusíte veľmi meniť nastavenú rýchlosť a neblokuje vás pred vami neustále nejaké pomalšie auto. Funguje to najlepšie na diaľniciach, či okreskách mimo miest. V momente, keď sa dostanete do mesta, značení na ceste pribúda a Tesla má problém vyznať sa v tom. Ja to prakticky v meste nepoužívam. Len v prípade, že idem po dlhšej súvislej ceste.

Čo je ale zaujímavé, že pokiaľ idete mimo mesta 90 km/h a máte zapnutú túto funkciu, tak po vstupe do mesta, či dediny sa vám rýchlosť automaticky zníži na predpísanú a vy nemusíte ručne znižovať rýchlosť. Tesla to spraví za vás. Dôležité ale je dodať, že to opať nefunguje na 100%, takže musíte byť stále ostražitý a sledovať si to.

Čítanie značiek a semaforov

Áno, v základe vie Tesla čítať aj značky (rýchlosť, stopky) a zobrazovať ich na obrazovke. Ak máte zapnuté aj držanie v pruhu, tak vie spomaliť, alebo zrýchliť, podľa značiek. Opäť ale upozorňujem, že táto funkcia niekedy ide lepšie a niekedy horšie. 

Zároveň vaše auto aj prečíta farbu na semaforoch a zobrazí ju na obrazovke – zatiaľ som ale nenašiel v tomto nejakú pridanú hodnotu, pretože aj tak pozeráte hlavne von z auta na semafor a nie na obrazovku. Verím, že sa raz dočkáme nejakého znamenia/zvukového signálu, ak práve naskočí zelená a človek si ju nevšimne. To by bola celkom prínosná funkcia – teda nie že by sa stávalo, že zaspím na semaforoch, ale človek nikdy nevie.

Tesla zároveň číta aj vodorovné značenie na cestách, či ostatné okolité veci. Opäť v tom nevidím pri základnom autopilote nejaké využitie, pretože na obrazovku sa fakt moc nepozeráte, keď šoférujete.

Semafory, vodorovné značenie na cestách…

Brzdenie v prípade nebezpečenstva (emergency braking)

Ak nemáte zapnutý tempomat, či automatické držanie v pruhu, tak stále môžete mať zapnutú funkciu brzdenia v prípade nebezpečenstva. Toto je vec, ktorú naozaj oceňujem. Tesla vám zvukovo hlási ak auto pred vami brzdí (a vy máte stále nohu na plyne/elektrike). Ak ani na zvukové hlásenie nestíhate reagovať a situáciu počítač vyhodnotí ako vysoko rizikovú, Tesla vám sama bude brzdiť. Musím povedať, že napriek tomu, že sa snažím vždy sústrediť na cestu pred sebou, boli už momenty, keď auto predo mnou jednoducho začalo brzdiť a ja som si to hneď nevšimol. Zvuková signalizácia ma ale veľmi rýchlo uviedla do pozoru a ja som nakoniec pohodlne dobrzdil.

Automatické brzdenie v prípade nebezpečenstva – nastavenie v aute

Nie všetko je ale tak krásne ako to vyzerá. Veľa sa píše o Phantom breaking – teda momente, keď vám Tesla z ničoho nič začne veľmi alebo až extrémne brzdiť a pri tom situácia pred vami si to nevyžaduje. Stalo sa to aj mne už párkrát a nie je to nič príjemné. Riešenie na to momentálne neexistuje (okrem vypnutia funkcie emergency braking). Ak ale sledujete cestu pred vami, tak viete jednoducho pridať a brzdenie tak vo finále prebijete. Ideálne to ale nie je. Tento phantom braking sa vyskytuje niekedy aj pri adaptívnom tempomate, takže naozaj musíte dávať stále na ceste pozor.

Zvuková signalizácia, ak idete von z pruhu

Toto je ďalšia funkcia, ktorú dostanete v základe aj bez FSD. Môžete si nastaviť, či vás len zvukovo upozorní, alebo v krajnom prípade auto aj zabočí tak, aby ste v pruhu zostali. Mám to väčšinu času vypnuté, takže to neviem presne zhodnotiť, do akej miery je táto funkcia použiteľná.


Čo dostanete až keď si kúpite FSD?

FSD zahrňuje tiež dosť funkcií, mnoho z nich nie je využiteľných v Európe. Otázkou je, či niekedy v dohľadnej dobe budú využiteľné v našich končinách.

  • Smart Summon – v US vie k vám auto samo prísť, keď ste niekde na parkovisku (a vy stojíte mimo vozidla), v Európe vie ísť auto len trochu dopredu a trochu dozadu. Asi vám aj vyparkuje z garáže samo, ale neviem, či sa to za 8.000 EUR oplatí? Neviem, nepríde mi to ako niečo, čo ja osobne potrebujem k životu.
  • Autopark – v Európe celkom funguje, ale častokrát to trvá, kým sa to autu podarí. Predsa len, točí pomaly volantom, cúva pomaly, jednoducho auto potrebuje zachytiť všetky okolité veci pri parkovaní. Ak zvládate zaparkovať sám, tak túto funkciu takisto nepotrebujete.
  • Automatická zmena pruhu – v US vie auto samo meniť pruhy, keď ho máte v režime autosteer. V Európe musíte na zmenu pruhu (napríklad na diaľnici) stlačiť blinker, aby sa vám auto dalo do druhého pruhu. Ak mám byť úprimný, toto je funkcia, ktorú by som ocenil – nemusíte pri každom predbiehaní pomalšieho auta na diaľnici vypnúť autosteer, ísť doľava, potom sa zaradiť a zase zapnúť autosteer. Osobne mi to ale za tých 8.000 EUR nestálo. Chcel by som to, ale za tie peniaze v tom nevidím pre mňa až tak vysokú pridanú hodnotu.
  • Navigovať autopilotom – viete si nastaviť cieľovú destináciu a auto by vás tam malo doviezť. V US to už v určitých prípadoch funguje, ale v Európe to je zatiaľ veľmi nespoľahlivé a otázkou je, či to takisto bude v dohľadnej dobe využiteľné.
  • Zastavenie na semaforoch – ak máte zapnutého autopilota, tak vám auto zastane na semaforoch. V Európe to ale zatiaľ funguje trochu inak. Keď stojíte na červenej a príde zelená, musíte to páčkou potvrdiť, že chcete ísť ďalej do križovatky.
  • Zatáčanie v mestách a dedinách – auto by malo s FSD už viac rozpoznávať všetko značenie na cestách a podľa toho ísť. Neviem povedať ako to funguje, pretože s tým nemám osobnú skúsenosť, ale zatiaľ som nečítal, že by to fungovalo nejak spoľahlivo v mestách, kde je mnoho vodorovných značení, rôznych značiek a podobne.

Finálne zhodnotenie

Či už ste prečítali všetko vyššie až sem, alebo ste to preskočili a chcete si prečítať len, či vám základný autopilot bude stačiť, alebo si máte doplatiť tých 8.000 EUR, tak vedzte, že ja som za to, že základný autopilot momentálne stačí. Funkcie, ktoré prináša FSD naviac v Európe sú zatiaľ marginálne a väčšinu z nich nevyužijete. Ak vám automatická zmena pruhu pri vyhodení blinkru stojí za tých 8.000 EUR, tak kľudne do toho. Ak chcete niečo ušetriť z celkovej ceny auta, tak vám bude stačiť základný autopilot.

Tesla síce chce dotiahnuť mnoho vecí z FSD systému k dokonalosti, nemyslím si ale, že to bude v horizonte nasledujúcich mesiacov a možno ani rokov. Celé FSD je stále len beta systém a ak si ho za 8.000 EUR kúpite, je to skôr investícia do budúcnosti, pretože je dosť možné, že tento ekosystém bude čoskoro drahší o minimálne 2.000 EUR, možno časom aj o viac.

Pri kúpe by som aj zvažoval, či pri prípadnom budúcom predaji auta nebude FSD skôr na obtiaž – pretože auto budete musieť predať o túto sumu drahšie a proti vám bude stáť fakt, že záujemcov, čo vyslovene FSD chcú je trochu menej.

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑