Čo sa ma najčastejšie pýtate v súvislosti s Teslou?

Tento článok som sa rozhodol napísať po tom, ako som za posledný rok dostal mnoho otázok od ľudí na moje auto, ktorí zatiaľ veľmi nevedia, ako taká elektromobilita funguje. Sú to najčastejšie otázky, s ktorými som sa stretol, či už otázky spojené s mojou Teslou alebo s elektromobilom ako takým. Preto to tentokrát nebude o mojich pokročilých skúsenostiach s autom, ale tento článok by mal zodpovedať základné otázky ľuďom, ktorých elektromobilita zaujíma a hľadajú informácie v ucelenom článku. Tak poďme na to:

Aký to má dojazd?

Moja Tesla model 3 Standard range plus má uvedený dojazd od výroby 409 km. To je ale na papieri. Je potrebné si na rovinu povedať, že 409 km na jedno nabitie som nikdy neprešiel. A vlastne ani som sa k tejto hodnote nikdy veľmi nepriblížil. Realita je, že pokiaľ by som šiel fakt na spotrebu a veľmi opatrne, dostanem sa možno na 350 km. Ja skôr počítam s 320 kilometrami. Samozrejme v lete. Ak sa budeme baviť o veľkej zime a teplotách pod nulou v spojení so zimnými pneumatikami, dostaneme sa na dojazd okolo 240 kilometrov. Maximálne. Väčšinou počítam  s 200 km.

100% je u mňa aktuálne 353 km dojazd.

Ako dlho to nabíjaš?

Veľmi častá otázka spojená s vlastníctvom elektromobilu. A je na ňu mnoho odpovedí. Dĺžka nabíjania závisí na mnohých faktoroch. Aká rýchla je nabíjačka, kde nabíjate, ako “plnú” máte baterku, keď idete nabíjať, či je baterka premrznutá, alebo je v ideálnej teplote, teda má viac ako 40 stupňov Celzia? Túto problematiku dĺžky nabíjania som riešil dopodrobna v mojom staršom článku. Teraz vypichnem tie hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú dĺžku nabíjania, ale tie hlavné veci, ktoré dĺžku nabíjania ovplyvňujú.

Rýchlosť nabíjacej stanice – verejné nabíjačky obvykle ponúkajú buď 50 kW, 75 kW, alebo 150+ kW rýchlosť nabíjania. Samozrejme túto rýchlosť nedokáže auto udržať konštantne po celú dobu nabíjania. Napríklad ja mám približne 45 kWh baterku, a na 50 kW nabíjačke by som preto mal kompletne baterku z 0 na 100% nabiť za menej ako hodinu. Realita ale je, že plnou rýchlosťou nabíjačka častokrát ani nejde a ak aj áno, moje auto nabíja takouto rýchlosťou cca do 80% stavu batérie. Potom sa rýchlosť výrazne znižuje a predlžuje sa aj doba nabíjania. Ak cestujem na väčšie diaľky, najlepšie je nabíjať na verejných nabíjačkách s rýchlosťou viac ako 150 kW – toto je častokrát ale len Tesla Supercharger. Keď dorazím na takúto nabíjačku s 20% baterky, na 80% viem nabiť za cca 20 minút a môžem ísť zase ďalej. Veľmi často nestihnem za taký čas ani v kľude vypiť kávu a natiahnuť si nohy.

Rýchlosť nabíjania ovplyvňuje aj teplota baterky – keď v zime mrzne, baterka a jej články sú často zamrznuté a preto auto bráni tomu, aby baterka prijala do seba tak vysoký prúd, ktorý by ju mohol poškodiť. Preto v zime môže byť aj rýchle nabíjanie vlastne veľmi pomalé. Po cca 40-50 km jazdenia ale viete aj v najtuhšej zime  baterku zohriať a nabíjanie tak pôjde vo väčšine prípadov rovnakou rýchlosťou ako v lete.

Koľko stojí nabíjanie?

Zjednodušená odpoveď – ak nabíjam z domácej zástrčky, tak ma nabitie celých 300 km výde na približne 6 EUR. Ak by som šiel na verejnú rýchlonabíjačku, tak ma tých 300 km stojí 18 EUR.

Nedá sa to ale samozrejme brať takto zjednodušene. V realite má odpoveď na túto otázku mnoho premenných. Veľkou výhodou elektromobilu je, že ho viete niekedy nabiť aj zadarmo. To potom dramaticky znižuje náklady na cestovanie. Napríklad Lidl, Billa, Aupark, Kaufland poskytujú častokrát nabitie zadarmo počas nákupu. Ja mám napríklad vďaka referralom nabíjanie zdarma aj na Tesla superchargeroch. To je celkom výrazná pomoc, keď chodím na dlhšie cesty. Ak to ale mám nejak zovšeobecniť, tak keď si celú baterku nabijem doma, tak ma tých 300 km bude stáť zmieňovaných 6 EUR. Ak by som nabíjal na verejnej pomalej nabíjačke, bude ma to stáť cca 10 EUR. Ak by som to nabíjal na verejnej rýchlonabíjačke, výde ma to na 18 EUR. No a ak by som nabíjal na Tesla superchargeri, bude ma to z 0 na 100% stáť 16 EUR. 

Preto ak aj niekedy nabijem za 18 EUR na rýchlonabíjačke, a potom zase raz nabijem podobnú kapacitu zadarmo, tak dve takéto plné nabitia ma budú stáť dohromady 18 EUR. 

Kde to nabíjaš, keď nemáš garáž?

Veľmi dobrá otázka, na ktorú je vlastne jediná odpoveď – na verejných nabíjačkách. O problematike nabíjania elektromobilu, keď býva človek v paneláku som viac písal tiež v jednom z minulých článkov a preto sa nebudem o tom rozpisovať teraz viac. V každom prípade som si vedomý, že keby som mal vlastnú zástrčku v garáži, používanie elektromobilu by pre mňa bolo už úplne bezproblémové. To že takúto možnosť pri svojom byte nemám, mi to používanie trochu komplikuje, ale nie natoľko, aby som sa vrátil k autu na spaľovací pohon.

Aký je rozdiel v dojazde medzi letom a zimou?

Samotný dojazd vie byť v zime naozaj o tretinu nižší ako cez leto. To je proste realita a človek s tým musí počítať. Ak niekto jazdí neustále dlhé trasy aj cez zimu a nemá vlastnú zástrčku, odporúčam sa pozrieť po modeli s väčším dojazdom, napríklad Tesla Model 3 long range. Tým sa dá tá úzkosť z menšieho dojazdu trochu eliminovať.

Tie baterky, to sa nedá recyklovať, to bude raz určite veľký problém…

Na toto existuje už mnoho štúdií, ktoré buď hovoria, že baterky elektromobilov majú po skončení svojho cyklu obrovský negatívny dopad na životné prostredie, alebo sú štúdie, či reporty, ktoré hovoria, že napríklad Tesla vie aktuálne zrecyklovať až 92% z celej batérie na autách, ktoré už doslúžili (zdroj: Electrek.co).

Ja sám sa do tejto problematiky až tak detailne nevyznám, tak nebudem tvrdiť, že toto je jediná pravda. Nech si asi každý spraví na to názor sám. Ja som rád, že Tesla sa snaží aj v tomto smere podnikať kroky a verím, že sa jej to do budúcna vyplatí.

Tá baterka ti určite nevydrží s takým vysokým dojazdom viac ako 2 roky, čo budeš robiť potom?

Aktuálne dáta od Tesly hovoria, že baterka po 320.000 km stráca približne 10% svojej kapacity. Keďže za rok najazdím maximálne 30.000 Km, tak sa naozaj neobávam, že by moje auto malo raz tak nízku kapacitu batérie, že už nikam nedojdem. A ak to aj nastane, tak bohvie kde budem ja za 10 rokov a čo budem aktuálne riešiť.

Elektromobil stráca hodnotu oveľa rýchlejšie ako iné auto

No ak by to bola pravda, tak by som si Teslu nekupoval novú, ale nejakú ojazdenú z Nemecka. Lenže tie ceny ojazdených Tesiel vôbec nie sú také nízke, ako by si človek mohol predstavovať. Takže si nemyslím, že moje auto tú hodnotu stráca rýchlejšie ako auto na spaľovací pohon. Ja si práveže myslím, že tú hodnotu stráca výrazne pomalšie. 

Auto ale neplánujem zatiaľ predávať a možno s ním budem aj tých 10 rokov. A kto vie, kde bude elektromobilita za ten čas.

Máte ďalšie otázky k elektromobilom? Tak píšte do komentárov a ja sa posnažím vám na ne napísať odpovede.

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑